English

Novosti


Naša uzgajivačnicaMužjaci
Ženke

Legla


Prethodna
Očekivana

Štenci


Na prodaju

Hrvatski ovčar


Standard
Galerija

Graničarski koli


Standard
Galerija

Rad i sport


Agility
Rad s ovcama
Spasioci

Pastirski
štapoviLinkovi


O nama


Sara
Alen

KontaktNATJECANJE U RADU OVČARSKIH PASA
WALDBURG, AUSTRIJA
07/06/2008

U subotu, 7. lipnja 2008. godine, natjecao sam se na ovčarskom natjecanju u Neumarkt im Mühlkreis kraj Waldburga u Gornjoj Austriji.
S Puppy, Gael i Myf sam nastupio u 2. razredu, a s Farom i Mossie u 1. razredu. Trčale su se po dvije trke u oba razreda.
Sudac je bio Kai Haus iz Njemačke.Pogled na stazu za natjecanje


Najbolji plasman ostvario sam sa svojom 13-godišnjom Puppy. Osvojila je 4. mjesto! U biti je išla sa mnom da se malo rekreira i zabavi i u prvi tren nisam planirao s njom trčati dva puta. No toliko je uživala da sam odlučio da odradi i drugu trku (OK, "možda" je i činjenica da je nakon prve trke Puppy bila moj najbolje/jedini plasirani pas u 2. razredu imala nešto s tim :-)).
No, da počnem od početka.
U 1. razredu bilo je 14 pasa, a Faro i ja smo bili drugi na redu. Taj nastup završio je prilično brzo. Faro je napravio jako loš outrun (poslao sam ga na lijevo, malo uz brdo) i tada, umjesto da ovce okrene i dovede prema meni, počeo ih je goniti od mene. Opozvao sam ga i to je bilo to. Moram priznati da sam bio jako razočaran. Znao sam da možda Mossie i Faro nisu najspremniji za natjecanja, ali ovo... ovo je bilo ispod svih očekivanja
Slijedeća je bila Mossie. Outrun je bio OK (izgubila je 12 bodova, no 10 je izgubila automatski jer sam odlučio pomoći joj pri outrunu te sam se maknuo s početnog položaja i približio ovcama na pola puta). "Podizanje" i "dovođenje" stada bilo je prilično konfuzno te je na njima izgubila 7 odnosno 10 bodova. Kod "tjeranja" imali smo nekih poteškoća na početku (izgubila je 14 bodova), no kod "stabiliziranja" (vježba u kojoj se stado mora zaustaviti i biti pod kontrolom 15-tak sekundi) i "utjerivanja u obor" izgubila je samo po jedan bod.Myf, Gael, Faro, Mossie i Puppy

U 2. razredu je isto bilo 14 pasa, no četvoro je nastupilo izvan konkurencije jer su to bili psi iz 3. razreda (natjecali su se samo radi treninga).
Prvo sam trčao s Gael, zatim s Myf i na kraju s Puppy.
Bilo mi je drago da sam bio na redu prvo s Gael jer se s njom osjećam najsigurnije (Myf je još uvijek dosta neiskusna, a Puppy... Puppy je stara i gluha :-)). Od početka Gaeličine ovce su bile prilično ćudljive. Kod outruna Gael je izgubila 3 boda, a kod "podizanja" 5. "Dovođenje" je bilo zbilja dobro, Gael je izgubila samo 1 bod. No kod "tjeranja ovaca" je izgubila puno bodova (obično je to Gaeličina jača strana, ali ovog puta nešto je krenulo krivo) - 19 bodova minusa. Kod "dijeljenja stada", usprkos svom našim naporima, nismo imali nikakve šanse s tim ovcama. Gael zbilja treba samo mikroskopski prolaz između ovaca da bi ih podijelila, no ove ovce su bile kao zalijepljene zajedno. I što je bilo još gore, Gael im nije smjela prići na bliže od 10 metara bez da one počnu paničariti. Poslije drugog neuspjelog pokušaja da ih "podijelimo" pri kojem je Gael "izdvojila" samo jednu ovcu, ta ovca je počela punom brzinom bježati ka oboru iz kojeg su je doveli. Poslao sam Gael da vrati tu ovcu i uspjela ju je sustići u blizini pomagača koji dovode ovce natjecateljima. Kad je Gael dovela tu ovcu nazad pokušao sam "podijeliti stado" još koju minutu, a onda sam odustao jer sam shvatio da to nema nikakvog smisla.
Myf, koja je bila slijedeća od mojih pasa, izgubila je 4 boda kod outruna, vjerojatno jer je ovcama prišla preblizu na vrhu outruna. Posljedično lift je bio pregrub (izgubila je 5 bodova). Kod "dovođenja" izgubila je 6 bodova, a kod "tjeranja" 17. Mučili smo se da odvojimo dvije ovce i kad smo napokon uspjeli predugo sam čekao i gledao hoće li sudac potvrditi valjanost "dijeljenja" te su se dvije odijeljene ovce počele punom brzinom vračati ka oboru iz kojeg su ih doveli (isto što se desilo Gaelici). Myf je premlada i nedovoljno iskusna da bi bila sposobna vratiti ovce natrag pa sam bio prisiljen odustati (i počeo sam biti sve frustriraniji).
Onda je bio red na Puppy. Kako, sada kada je stara, ovce okružuje puno uže nego prije izgubila je 5 bodova na outrunu, ali je usprkos tome kod "podizanja" izgubila samo 2 boda. Znao sam, da nakon što Puppy jednom pokrene stado prema meni, da je čista sreća hoće li ovce provesti kroz vrata ili neće, jer na toj udaljenosti Puppy zbilja ništa ne čuje. Nažalost, promašila je vrata i ostala bez većine bodova za "dovođenje". Djelomično i kod "tjeranja" Puppy nije čula moje zapovijedi pa je izgubila 12 bodova. Vrlo brzo smo uspjeli izdvojiti dvije ovce (Puppy je tu izgubila 3 boda) te stado utjerati u obor (bez izgubljenog boda).
Promatranje Barbare Weinrauch i njenog TomaClaudia sa Spotom, June i Mawlch Gunnom

U drugoj trci ista priča s Farom... ovog puta poslao sam ga na desno pomalo nizbrdo, outrun je izgledao lijepo, ali je na samom kraju outruna "prekrižio" i prošao ispred ovaca na njihovu lijevu stranu. Ponovno je "podizanje" i "dovođenje" bilo prema svuda samo ne prema meni (dobro, možda ipak malo više prema meni nego u prvoj trci :-)) i bio sam prisiljen opozvati ga.
Mossie je ponovno bila bolje nego što sam očekivao. Izgubila je 10 + 4 boda kod outruna, 8 kod "podizanja", 15 kod "dovođenja". Driving je bio bolji nego u prvoj trci, izgubila je 10 bodova, kod "stabiliziranja" nije izgubila ni jedan bod, a kod "utjerivanja u obor" izgubila je 2 boda. Jedna ovca zamalo je pobjegla pored vrata obora, no Mossie ju je uspješno blokirala. Iako nikad nisam s Mossie imao prilike niti trenirati "utjerivanje u obor", pokazala je prirodni talent za to. Sveukupno... 5. mjesto za Mossie. Nije loše.
U drugoj trci Gael je izgubila 4 boda na outrunu (s obzirom da je dobar outrunner vjerojatno ne bi izgubila toliko da je nisam namjerno, kao i druge svoje pse, u jednoj trci slao na desno, a u drugoj na lijevo) i 6 bodova za lift. "Dovođenje" je ponovno bilo dobro, izgubila je samo 2 boda, a drive ponovno ne tako dobar, izgubila je 20 bodova (promašili smo druga vrata). U ovoj trci uspjeli smo podijeliti ovce, ali je vrijeme već isteklo tek što sam otvorio vrata obora tj. prije nego što smo uspjeli ovce utjerati unutra. S bodovima iz samo jedne trke Gael je bila sveukupno deseta.
To što sam ovog puta Myf poslao na lijevu stranu ispalo je dobro i pri outrunu je izgubila samo 1 bod. Kod "podizanja" izgubila je 4 boda, a kod "dovođenja" samo 2. "Tjeranje" je isto bilo dosta dobro, Myf je izgubila 8 bodova. Vrijeme je isteklo prije nego što smo uspjeli izdvojiti dvije ovce. Kao kod Gael, s bodovima iz samo jedne trke Myf je zauzela 9. mjesto (no bila je treća u drugoj trci).
U drugoj trci Puppy je napravila malo bolji outrun nego u prvoj (izgubila je 3 boda), malo lošiji lift (izgubila je 3 boda) i jednako (loše) "dovođenje" :-)(izgubila je 19 bodova). Kod "tjeranja" par ovaca promašilo je oba vrata pa je Puppy izgubila 22 boda. "Dijeljenje" i "utjerivanje" bili su isti kao u prvoj trci, samo je izgubila 3 boda kod "dijeljenja". Kao što sam napisao na početku, osvojila je ukupno 4. mjesto.

Samo da spomenem da je u 1. razredu pobjedu odnijela Claudia Fischer sa svojom mladom June. Iskrene čestitke!


2006[ Nazad na 'Rad i sport' ]