English

Novosti


Moja uzgajivačnicaMužjaci
Ženke

Legla


Prethodna
Očekivana

Štenci


Na prodaju

Hrvatski ovčar


Standard
Galerija

Graničarski koli


Standard
Galerija

Rad i sport


Agility
Rad s ovcama
Spasioci

Pastirski
štapoviLinkovi


O meni


Alen


Kontakt


 

HR 11066 HO
Oštenjena 27/04/1998
Uginul
a 28/06/2012
HD A

Rodovnica

Slike

Int. & Hr. Ch.
Croatian Agility Ch.
DRAVA CERTISA - CITA

Citu sam dobio sam na dar od Marka Žeravice - jednog od mojih prijatelja - ovčara. Citina majka Gara (Dona) bila je pravi ovčarski pas, koja se "uzdržavala" radeći na farmi ovaca kraj Velike Gorice. Gara je bila odličan ovčarski pas te, na neki način, u početku Puppyina mentorica u radu s ovcama. Uvijek sam vjerovao u veliki potencijal hrvatskih ovčara za agility. Stoga sam uzeo jedno Garino štene nekupiranog repa da to dokažem.

U prvom redu Cita je odličan agility pas. Počela je trenirati agility kad je bila godinu dana stara. Shvaćala je vrlo brzo i u kratkom vremenu bila je spremna za prva natjecanja. Stvar koja zapanji sve gledaoce na agility natjecanjima je brzina koju taj mali pas može postići. Cita je često najbrža na agility natjecanjima te iza sebe ostavlja graničarske kolije, belgijske ovčare itd. Ona skreće izuzetno brzo te ima dobre brze "zone" i to je, pored njenog energičnog trčanja, njeno tajno oružje. Cita je članica hrvatske agility reprezentacije otkako je navršila dvije godine. Sa samo 2,5 godine, na Svjetskom agility prvenstvu u Helsinkiju 2000. godine bila je 3. u ekipnoj jumping trci i 10. u pojedinačnoj jumping trci. Na Svjetskom prvenstvu u Valladolidu 2005. godine Cita je bila 2. u ekipnoj agility trci te 3. u ekipnoj jumping trci. Prvi puta, s gotovo navršenih 10 godina, osvojila je Prvenstvo Hrvatske i postala Prvak Hrvatske u Large kategoriji za 2007. godinu. Zatim je Prvenstvo Hrvatske u Largeu osvojila još i 2008. te 2009. godine.

Trudim se iskoristiti svaku priliku koju dobijem da s Citom radim s ovcama. Cita ima dobar ovčarski nagon i želju za radom. Kako su hrvatski ovčari kao pasmina oštri i manje profinjeni u radu s ovcama, Citi treba puno više vremena (vježbanja) nego mojim graničarskim kolijima, no sa svakim ovčarskim treningom sve je bolja u upravljanju sa stadom.

Cita također prilično lijepo izgleda - sa 10 izložbi zatvorila je međunarodni i hrvatski šampionat u ljepoti i postala Svjetski prvak za 2002. godinu. Moj glavni razlog za njeno izlaganje bio je da i na taj način promoviram našu autohtonu pasminu.

Uz sve to Cita voli i flyball.

Govoriti o Citi, a ne spomenuti njeno lajanje bilo bi nemoguće. Naime, tko god poznaje Citu zna da je njeno lajanje dio nje, isto kao što su to njene uši, rep ili nos.

Citina smrt je došla iznenadno i brzo... čini mi se da sa Citom i nije moglo biti drugačije.

 


REZULTATI

AGILITY član hrvatske reprezentacije, A3, CACIAg, Prvak Hrvatske za 2007, 2008 i 2009
RAD S OVCAMA početnik
POSLUŠNOST ispiti za psa pratioca/A ispit
OCJENA IZGLEDA odličan, BOB, INT.CH., CH.HR., World CH. 2002

 

[ Nazad na 'Moju uzgajivačnicu' ]