English

Novosti


Naša uzgajivačnicaMužjaci
Ženke

Legla


Prethodna
Očekivana

Štenci


Na prodaju

Hrvatski ovčar


Standard
Galerija

Graničarski koli


Standard
Galerija

Rad i sport


Agility
Rad s ovcama
Spasioci

Pastirski
štapoviLinkovi


O nama


Sara
Alen

Kontakt2010SPASILAČKA AKCIJA U ŠESTINAMA
06/12/2009

U nedjelju, 6. prosinca Sara je opet bila u akciji traženja nestale osobe. I ovoga puta s njom je išao samo njen Cap, jer je Myf skotna i već prilično debela :-). Akcija se odvijala u Šestinama (Zagreb), a tražila se mlađa, ženska osoba čiji je nestanak prijateljica prijavila u subotu ujutro. Sara je s kolegom Zvonkom Šebom iz KOSSP-a Zagreb, dobila za pretraživanje vrlo strmi sektor, relativno udaljen od mjesta gdje je HGSS oko 12 h pronašao nestalu osobu, koja na žalost više nije bila živa.

Cap


SPASILAČKI ISPIT/NATJECANJE TRAŽENJA U PRIRODI
15/11/2009

Sara i Myf su 15.11.2009. godine, u Novoj Gorici (SLO), izašle u na Ispit/natjecanje traženja u prirodi drugog stupnja. Traženje i prepreke je sudila Jerneja Ternovec , a poslušnost Katja Skulj. Myf je ovoga puta pronašla sve 3 osobe i skupila 176/200 bodova na traženju. Bodove je gubila uglavnom zato jer nije lajala dobrim intenzitetom kod dva markiranta. No, Sara je generalno zadovoljna traženjem i Myf je sasvim solidno bila vodljiva i voljna odlaziti u područje traženja. Prepreke je Myf odradila skoro savršeno za 48/50 bodova (oba je boda Sara izgubila zbog nepotrebne dodatne komande). Na poslušnosti su dobile 44 boda. Myf je ovaj put savršeno puzila (njihova prijašnja boljka), no "idi" je opet bio prekratak i na pucnju se iz sjedećeg položaj legla. Sara i Myf bile su druge na ovom natjecanju, a najbolja je i ovaj put bila Myfičina teta Mona sa Anom Viller. Mawlch Lars je sa svojom vlasnicom Petrom na ovom ispitnom roku položio prvi stupanj traženja u prirodi i to s odličnih 196 bodova na traženju te mu stoga čestitamo!

Myf


SPASILAČKA AKCIJA U PODSUSEDU
18/10/2009

U nedjelju, 18.10.2009. godine, Sara je dobila poziv za sudjelovanje u akciji spašavanja. Od petka navečer tražila se starija gospođa s tumorom u mozgu, koja je odlutala prema obližnjim šumama. Sara je u akciju otišla sa svojim Capom, koji je bez obzira na to što spasioce gotovo da više ne trenira, pokazao da ima više nego dovoljno snage, volje i znanja za višesatne potrage (Myf je, nažalost, bila s Alenom van Zagreba). Pretraživali su u suradnji s GSSom i lokalnim stanovništvom strme obronke Medvednice iznad Podsuseda. Vrijeme je bilo idealno, hladno i vjetrovito tako da su se psi sporo umarali, a vjetar ih je poticao da ulaze duboko u područje pretraživanja. Potraga je bez uspjeha završena u večernjim satima, a nastavljena je sutradan ujutro kad je gospođa živa i zdrava nađena nakon što je, bez da i sama zna kako i od kuda, sišla u selo.

Ana i Mona, Tibor i Mav, Sara i Cap, Bruna i Loch te Miro i Gioia


IRO SPASILAČKI ISPIT/NATJECANJE TRAŽENJA U PRIRODI
09-10/10/2009

Sara i Myf su, 9. i 10.10.2009. godine, sudjelovale na IRO spasilačkom ispitu/natjecanju u organizaciji DVRPS-a, u Ljubljani. Natjecale su se po programu RH-FL/B. Myf je prvo na redu imala traženje i na Sarino oduševljenje to je odradila s puno veselja, samostalnosti i vodljivosti. Dva je čovjeka brzo i lako našla. Zadnjeg markiranta na žalost nije uspjela pronaći, premda je Sara bila prilično sigurna gdje bi on mogao biti. Radilo se o povećoj šikari, koju je Myf sa svih strana pronjušila, otrčala, ulazila nasumično u nju, no miris jednostavno nije mogla uhvatiti. Sara vjeruje da je tome najviše pridonijela činjenica da nije bilo vjetra, da je kišica padala (pa je miris markiranta pao na pod) i da je i sama šikara imala dosta izražen miris. No, Sara nije bila nezadovoljna, jer je cjelokupni dojam traženja bio vrlo lijep i Myf je vrlo motivirano odradila svoj posao. Poslušnost i prepreke su dobile 46 i 44 boda.
Na ispit je izašao i Mawlch Lars, koji je bio jedan od rijetkih pasa koji je na ovom teškom ispitu uspio položiti RH-TB. Čestitke Petri i Larsu od srca!

Petra i Lars


SVJETSKO SPASILAČKO PRVENSTVO
01-05/07/2009

Od 1.-5.7.2009. godine održavalo se Svjetsko spasilačko prvenstvo u rumunjskom gradu Craiovi. U hrvatskoj su reprezentaciji iz KOSSP-a Zagreb bila čak 3 bordera iz Mawlch uzgajivačnice: Myf, Loch i Lynn. Na žalost niti jedan od pasa nije uspio pronaći sve tražene osobe u prirodi pa smo ove godine otišli kući bez plasiranih pripadnika.

Hrvatska ekipa: Darja i Lynn, Tanja i Miška, Bruna i Loch, Sara i Myf


Myf je traženje odradila dosta slabo i na Sarino razočaranje opet je vidljivo reagirala valjda na Sarin stres i u područje traženja je ulazila preplitko i vrlo nesamostalno. Poslušnost i prepreke je odradila skroz solidno, no s obzirom na pad na traženju to nije ni bilo bitno. Lynn i Loch su sve discipline odradili vrlo motivirano, a na traženju su pali uglavnom zbog neiskustva vodiča i umora uslijed velikih ljetnih vrućina.

Vjerni navijači


SPASILAČKI ISPIT/NATJECANJE TRAŽENJA U PRIRODI
05/04/2009

U nedjelju, 05.04.2009., Sara i Myf su otputovale u obližnje Novo Mesto u Sloveniji kako bi prisustvovale spasilačkom ispitu/natjecanju u organizaciji kinološkog društva K9. I ovog puta su polagale tj. natjecale se po programu Ispita traženja unesrećenih osoba u prirodi drugog stupnja (RF/FL-B).

Ljestve


Šuma u kojoj se tražilo bila je idealna za ispit: imala je i ravnih i vrlo strmih dijelova, mjestimično je bila gusto pokrivena vegetacijom (ali bez trnja), povremeno je Sara bez problema vidjela Myf kuda trči, a povremeno joj je pogled zaklanjala brdovitost terena i biljni pokrov. Myf je i ovog puta našla sve 4 osobe i zaradila 194 boda na traženju. Bodove su izgubile, jer je Myf od umora malo smanjila intenzitet lajanja kod srednja dva markiranta i jer je Sara je po procijeni suca jedan manji dio šume nedovoljno dobro pregledala.

Hodanje uz nogu


Ovaj put su Sara i Myf poslušnost odradile dosta jadno dobivši samo 42 boda. Bodove su gubile svuda po malo, a glavni razlog je bila Sarina nefokusiranost, koju je Myf iskoristila za npr. igru sa predmetom za aportiranje ili za pad koncentracije kod prolaza kroz grupu ljudi.

Hodanje uz nogu (brzi korak)


Prepreke je Myf odradila gotovo savršeno izgubivši samo dva boda na vježbi slanja na stolove.

Hodanje uz nogu


Sara je jako zadovoljna Myfičinim radom i čak ozbiljno razmišlja da ove godine, s obzirom na to da je skupila dovoljno bodova da bi se kvalificirala, ode i na Svjetsko spasilačko prvenstvo u Rumunjskoj.

Puzanje

Na ovom ispitu/natjecanju Bruna je sa Lochom položila RF/FL-B ispit i također je skupila više od 270 bodova, minimalno potrebnih za prisustvovanje na Svjetskom prvenstvu. Čestitke!


SPASILAČKI ISPIT TRAŽENJA U PRIRODI
22/03/2009

Nakon gotovo godinu dana netreniranja te nakon što su i Sara i Myf odradile svoj porodiljni dopust, nakon Nove godine počele su ponovno vrijedno trenirati traženje u prirodi.
Prvi cilj treniranja već je ostvaren; Sara i Myf položile su s odličnom ocjenom Ispit traženja u prirodi drugog stupnja (RH-FL/B).

Sretna Sara nakon ispita


Ispit je bio u organizaciji KOSSP-a Zagreb, a traženje se odvijalo u krasnoj, povremeno jako gustoj šumi u mjestu Ježdovec. Myf je na traženju osvojila odličnih 195/200 bodova. Sara je ovaj put bila jako zadovoljna Myfičinim intenzitetom traženja, usmjerljivošću i samostalnošću. Jedino s čim još nije bila potpuno zadovoljna je što nije dovoljno trenirala da Myf kontinuirano laje i dok se Sara probija k njoj i markirantu. Myf je, naime, ponekad pogledavala i nakratko prekidala lajanje dok je Sara dolazila do markiranta. Tražile su se 4 osobe u 20 minuta i ovaj put je stvarno jedva bilo dovoljno vremena za pronalazak svih markiranata. Možda je i to bio razlog što su traženje (i ispit) od 6 kandidata prošle samo Myf te Darjina Mawlch Lynn.

Odmor (na lijevo je Darjina Lynn)

Poslušnost i prepreke Myf je odradila u svom klasično dobrom stilu osvojivši 48/50 bodova na poslušnosti i 47/50 bodova na preprekama. Sitne greške, poput toga da Myf naučiti da ostane stajati na mjestu (bez komande, nakon nošenja) u vježbi nošenja od strane osobe te da malo bolje puzi, Sara je odlučila do idućeg ispita dobro istrenirati, jer stvarno nema smisla da zbog netreniranja tih stvari svaki put tu gube bodove.


2008[ Nazad na 'Rad i sport' ]